Magia cuvantului acasa ne atrage la orice varsta, oriunde am fi! Nu putem uita povestile bunicii, dragostea din ochii celor care ne-au ajutat sa crestem, mainile delicate care ne inveleau cu patura pufoasa.
Ni s-au intiparit in memorie si bunatatile acelea: orez cu lapte, placinta cu branza, placinta cu mere, paine pufoasa de casa cu branza proaspata de oaie. Mai tarziu ne luam singuri bunatatile: corcoduse, mure coapte, fragi parfumate. Ale noastre erau dealurile, padurile si valcelele.

In tara ta intelegi soaptele izvoarelor, glasul ploii si al pomilor, tot ce freamata in jurul tau. Ti se pare ca totul vorbeste romaneste si simte romaneste.

Iata de ce sufletul tau tanjeste oriunde ai merge: in Anglia, in Franta, in Germania. Sa ti se dea un castel in cea mai puternica tara din lume, tot la laptele proaspat muls de la vacuta din curte si la mamaliga romaneasca te intorci, fiindca iti este dor!

Le fel se intampla si cu cei care mor departe de tara. Sa ne aducem aminte de cei care au murit in exil! Multi au lasat prin testament ca dorinta fierbinte sa fie adusi in tara de catre apartinatori. In trecut insa nu existau firme specializate in transport decedati Germania care sa se ocupe de tot, din acesta cauza pentru familiile obisnuite repatreierea decedatilor era aproape imposibila.

Pe cine interesa sa aduca un om de rand care si-a dat obstescul sfarsit peste hotare, sa fie inmormantat in pamantul tarii sale? Da, se faceau mari diferente intre un om politic, o personalitate si un om obisnuit si din pacate, toti cei care au murit pe front, in timpul luptelor date pentru independenta tarii, au ramas acolo, departe, intr-un pamant strain.

Mormantul soldatului necunoscut, desi soldatul brav si-a dat viata pentru tara lui, reprezinta in opinia mea una dintre cele mai mari nedreptati istorice.
Acest erou merita adus cu cele mai mari onoruri in tara. De fapt, cel putin in fata mortii, oamenii ar trebui sa fie egali si societatea contemporana se bazeaza pe egalitatea de sanse dintre membri ei.

Toti romanii care se sting departe pot fi adusi acasa, daca familiile lor doresc asta si apeleaza la firmele de pompe funebre specializate in transportul funerar international.
Romanii sunt adusi de la mii de kilometri cu masinile funerare negre, purtand insemnele specifice. Sunt curate, elegante, prevazute cu temperaturi scazute in interior. Apartine trecutului imaginea fiului de domnitor mort, a lui Fulger, adus pe cal de un supus credincios de la mii de kilometri de casa cu eforturi supraomenesti.

Cand mortul este ingropat in Anglia sau Germania legatura familiei cu el slabeste foarte mult. In Romania, ai sai l-ar vizita regulat la mormant, i-ar aduce flori si lumanari si i-ar povesti ce s-a mai intamplat. Acolo, cu siguranta va fi dat uitarii si numai un suflet milos ii va mai pune rar ceva pe mormant.
Un mormant necunoscut isi pierde usor-usor indentitatea si este pacat de cel ce-a fost printre noi si ne-a inseninat viata.

Apeland la firmele de profil, nici nu te deranjezi prea mult ca sa-l aduci pe cel drag acasa. Este atat de simplu, incat nici nu trebuie sa faci drumul pana acolo, ci numai sa il astepti, pregatit sufleteste de marea si indoliata intalnire. Sa pregatesti totul, sa ii faci cald, sa il primesti cum se cuvine, fiindca doar o data mai vine acasa si apoi pleaca definitiv catre zari necunoscute.
Repatrierea nu este deloc un lucru atat de simplu, dar firmele au angajati cu experienta si au adus mii de romani acasa. Acesti oameni adevarati si intelegatori sunt neobositi, cand vine vorba de intoarcerea romanilor acasa, in satul in care s-au nascut, la casa parinteasca!
Asa cum exista chemarea sangelui si a fratiei exista si o chemare a pamantului. Bunica mea doreste sa fie inmormantata langa mama ei pe care a divinizat-o si care se odihneste intr-un cimitir semiparasit, pe un deal, la 5 kilometri de sat.

Iti doresti sa fii alturi mereu de cei dragi, fiindca viata te desparte violent de ei.
Nici nu va imaginati cat de mult pretuiesc aceste firme care isi organizeaza angajatii in asa fel, incat fiecare roman sa fie adus acasa!

Toti romanii au acest drept si firmele de pompe funebre il materializeaza prin efortul conjugat al tuturor salariatilor priceputi care se achita in mod constiincios de sarcinile pe care le au.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post O modalitate ieftina si durabila pentru construirea unei case!
Next post De ce imi plac margelele din pietre semipretioase