Virusurile pot fi active in afara corpului ore intregi, chiar si zile. Dezinfectantii, lichidele, servetele, gelurile si cremele care contin alcool sunt utile pentru a scapa de ele – dar nu sunt la fel de bune ca sapunul normal. Frica fata de coronavirus este naturala, dar depinde si de noi pentru a face ceva. Spalati-va mainile pentru a opri raspandirea virusului. Acest lucru pare ciudat, insa utilizarea sapunului pe maini chiar ucide virusul acesta, dar si alte virusuri si bacterii.

Deci, de ce sapunul functioneaza atat de bine la coronavirus si, intr-adevar, la majoritatea virusurilor? Povestea scurta: pentru ca virusul este o nanoparticula auto-asamblata in care cea mai slaba legatura este bicapa lipidica (grasa). Sapunul, fie ca vorbim de sapun lichid sau spuma, dizolva membrana grasa, iar virusul se prabuseste ca o casa de carti de joc si moare – sau mai bine zis, ar trebui sa spunem ca devine inactiv, deoarece virusurile nu sunt organisme vii in adevaratul sens al cuvantului.

Povestea putin mai lunga este ca majoritatea virusurilor constau din trei blocuri cheie: acidul ribonucleic (ARN), proteine ​​si lipide. O celula infectata de virus face o multime de astfel de blocuri de constructie, care apoi se autoasambleaza spontan pentru a forma virusul. In mod critic, nu exista legaturi covalente puternice care sa tina aceste unitati impreuna, ceea ce inseamna ca nu aveti nevoie neaparat de substante chimice dure pentru a imparti aceste unitati. Cand o celula infectata moare, toate aceste noi virusuri scapa si continua sa infecteze alte celule. Unele ajung si in caile respiratorii ale plamanilor.

Cand tusiti, picaturi mici din caile respiratorii pot zbura pana la 10 metri. Cele mai mari sunt considerate principalele purtatoare de virus si pot merge pana la cel putin la doi metri. Aceste picaturi mici se anihileaza pe suprafete si se usuca rapid. Dar virusurile raman active. Pielea umana este o suprafata ideala pentru un virus. Este „organica”, iar proteinele si acizii grasi din celulele moarte de la suprafata interactioneaza cu virusul.

Cand atingeti, sa zicem, o suprafata de otel cu o particula de virus pe ea, se va lipi de piele si, prin urmare, va fi transferata pe maini. Daca apoi va atingeti fata, in special ochii, narile sau gura, va puteti infecta. Si se dovedeste ca majoritatea oamenilor isi ating fata o data la doua-cinci minute.

Spalarea virusului doar cu apa nu este indicata. Apa nu este buna pentru a concura cu interactiunile puternice, asemanatoare lipiciului dintre piele si virus. Apa nu este suficienta. Apa trebuie utilizata cu sapun spuma sau lichid si asta este o poveste total diferita. Sapunul, fie sapun professional sau normal, contine substante asemanatoare grasimilor cunoscute sub numele de amfifile, unele dintre acestea fiind foarte similare structural cu lipidele din membrana virusului. Moleculele de sapun „concureaza” cu lipidele din membrana virusului. Acesta este mai mult sau mai putin modul in care sapunul elimina si murdaria normala de pe piele.

Sapunul nu numai ca slabeste „lipiciul” dintre virus si piele, ci si interactiunile asemanatoare cu Velcro, care tin proteinele, lipidele si ARN-ul in virus. Produsele pe baza de alcool, care includ in mare parte toate produsele dezinfectante, contin o solutie de alcool procentuala mare (de obicei etanol 60-80%) si omoara virusii intr-un mod similar. Dar sapunul este mai bun pentru ca aveti nevoie doar de o cantitate destul de mica de apa cu sapun, care, cu frecarea, va acopera usor intreaga mana. Totusi stergerea sau frecarea unui gel pe maini nu garanteaza ca inmuiati suficient de eficient fiecare colt al pielii.

Asadar, sapunul este cel mai bun, dar va rugam sa utilizati produse de igienizare pe baza de alcool atunci cand sapunul nu este la indemana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Provocare pentru pilotii profesionisti de curse
Next post TCL lansează seria de televizoare QLED C81 și C71 în România Tehnologie de vârf și experiență de vizionare la nivel de cinema