Spalarea regulata a mainilor inainte si dupa anumite activitati este una dintre cele mai bune metode de a evita raspandirea germenilor. La fel ca tine, folosesc sapun in fiecare zi, este accesibil si este o parte esentiala a rutinei mele de spalare a mainilor. Dar de curand mi-am dat seama cat de ciudat si important este sapunul. De ce nu ne frecam doar mainile cu apa, avand incredere in H2O pentru a-si face treaba? Sapunul ne mentine intr-adevar sanatosi?

Ce face sapunul?

Ok, deci acesta este punctul central al problemei. Din punctul de vedere al cuiva fara experienta, sapunul iti ia bacteriile de pe maini si le lasa parfumate. Dar cum face acest sapun lichid sau spuma ca bacteriile sa nu se transfere imediat din sapun si sa se intoarca pe pielea noastra?

Chimia din spatele sapunului este de fapt destul de simpla. Stim cu totii ca uleiul si apa nu se amesteca. Si asa, din moment ce murdaria este in marea ei majoritate grasime sau ulei, iar apa simpla nu o spala. Sapunul este un compus inteligent construit cu molecule care absorb apa, impreuna cu moleculele care absorb uleiul. Murdaria este prinsa in sapunul de pe maini si apoi spalata de apa. Deci, la intrebarea cea mare, raspunsul este: Sapunul functioneaza! Iar cercetarea sustine teoria.

Totul este in tehnica

Adoptarea tehnicii corecte de spalare a mainilor este vitala atunci cand folosesti sapun spuma sau lichid si apa. O tehnica completa de spalare a mainilor este urmatoarea:

  1. Indeparteaza inelele  sau alte bijuterii;
  2. Foloseste apa si uda-ti bine mainile;
  3. Foloseste sapun profesional, suficient pentru a acoperi mainile;
  4. Spala-te intre degete, incheieturi, unghii (si pe antebrate daca lucrezi in asistenta medicala) timp de 15-20 de secunde;
  5. Clateste bine sapunul;
  6. Sterge-ti mainile cu 1 sau 2 prosoape de hartie …. sau cu un uscator de maini, daca trebuie. Preferam mult servetele de mana pentru ca sunt mult mai igienice.
  7. Opreste robinetul / robinetele cu un prosop de hartie, in special daca esti intr-un loc public.
  8. Protejeaza-ti mainile de atingerea suprafetelor murdare, cum ar fi manerele usilor cand pleci.

Putem atinge multe articole infectate cu germeni pe parcursul zilei, fara sa ne gandim macar: manerele usilor, pantofii, banii, tastaturile si asa mai departe.

Cu toate acestea, iata cateva recomandari despre momentul in care ar trebui sa te speli pe maini:

  1. Dupa folosirea toaletei;
  2. Dupa ce ai suflat nasul sau dupa ce ai tusit in maini;
  3. Inainte si dupa mancare, manipularea alimentelor;
  4. Dupa atingerea carnii crude, pasarilor de curte sau a pestilor;
  5. Dupa manipularea gunoiului;
  6. Vizitarea sau ingrijirea persoanelor bolnave;
  7. Manevrarea animalelor de companie, a animalelor sau a deseurilor de animale;
  8. Dupa exercitii fizice;
  9. In timpul zilei la birou. Tastaturile sunt toaletele de birou cand vine vorba de germeni. De fapt, tastatura obisnuita are mai multi germeni exponential decat scaunul de toaleta mediu!

Ai grija de sapunul tau si fii constient de faptul ca unele sapunuri sunt contaminate. Eu recomand utilizarea sapunului lichid sau a celui spuma, spre deosebire de o bara de sapun. Astfel de sapunuri vei gasi la magazinul Sanito.ro. De ce sa ai grija de sapunul tau? Deoarece exista anumite practici care pot contamina o bara de sapun foarte eficient. O balta langa chiuveta este locul de reproducere perfect pentru germeni. Lasand sapunul acolo, asa cum fac majoritatea dintre noi, ne pregatim pentru contaminare.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Oferte speciale la accesorii Huawei cu ocazia lansării Huawei Mate30 Pro în România, pe 1 februarie
Next post Avem nevoie de sapun?