Orice agricultor, horticultor sau gradinar stie cat de mult sunt afectate plantele de prezenta daunatorilor (insecte daunatoare sau buruieni). Fie ca e vorba de legume, cereale, plante cu flori sau pomi fructiferi, acestea trebuie permanent protejate de acarieni, paduchi, purici, gandaci, omizi, furnici, musculite, soareci si asa mai departe. Este lesne de inteles de ce trebuie sa urmam un ghid pentru protectia plantelor, daca ne dorim recolte mereu bogate si productii pe masura. Partea buna este ca exista fel si fel de solutii, naturale sau chimice, prin care putem reusi acest lucru – trebuie doar sa ne cunoastem foarte bine culturile, sa stim ce nevoi au, astfel incat sa alegem cea mai buna metoda de protectie, aleasa in functie de aceste criterii, destul de cruciale in acest context.

Asadar, cum ne putem proteja culturile? Putem face acest lucru daca tinem cont de cateva aspecte cheie: in primul rand, trebuie sa tinem cont de tipul de cultura pe care il avem / cultivam (cereale, legume, pomi fructiferi, plante floricole si asa mai departe). Cu toate ca, in ziua de azi, metoda cea mai folosita in zilele noastre pentru combaterea daunatorilor este apelarea la insecticide / pesticide / erbicide, asta nu inseamna ca nu exista si cateva metode naturale de lupta impotriva daunatorilor. Pana la urma, alegerea ne apartine si avem libertatea de a selectiona ce ni se pare mai convenabil. Partea buna este ca avem solutii viabile si eficiente de ambele parti, ca sa spun asa.
Haideti, totusi, sa vedem ce solutii avem:

1) Metode naturale: ca prim exemplu, va recomand un tratament pe baza de urzica – acesta este des utilizat in mediul rural pentru nimicirea insectelor si daunatorilor din gradina. Un alt exemplu este si ceaiul din usturoi pisat – acesta alunga ciupercile care afecteaza toata suprafata frunzelor. Pelinul este o alta planta medicinala miraculoasa, cunoscuta inca din Antichitate pentru efectele sale. Ceaiul de pelin este foarte sanatos si benefic plantelor, usor de pereparat in casa.

2) Erbicide: acestea sunt substante chimice cu actiune toxica selectiva (limitata la unele specii vegetale) sau generala (pentru orice specie), folosite pentru distrugerea buruienilor din culturile agricole, de pe diferite terenuri (drumuri, cai ferate). Erbicidele selective distrug anumite plante si lasă culturile dorite relativ nederanjate.

3) Pesticide: sunt produse chimice (exceptie fac medicamentele), folosite pentru combaterea daunatorilor plantelor si a produselor agricole stocate, precum si pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului si animalelor. Daunatorii includ microbi, plante sau animale care concureaza cu omul pentru hrana, distrug proprietatea, difuzează boli sau reprezinta o calamitate. Sunt substante sau amestecuri de substante ce contin ingrediente biologic active impotriva daunatorilor. Acestea sunt, in general, substante toxice cu potential de degradare a mediului. Multe pesticide sunt toxice si pentru om. Din aceste motive producerea, ambalarea, depozitarea, transportul si utilizarea acestora sunt reglementate prin lege.

4) Insecticide: sunt substante chimice care omoara sau impiedica inmultirea insectelor daunatoare. Ele sunt utilizate in agricultura, silvicultura si pomicultura.

Chiar daca avem atatea optiuni de alegere, recomandarea mea este sa nu optati din prima pentru tratamentele chimice. Incercati, in prima faza, sa folositi metode naturale de combatere a daunatorilor, deoarece acestea sunt singurele care nu afecteaza si nu polueaza mediul inconjurator in niciun fel. Sunt mult mai recomandate in cazul in care constatati o problema minora a recoltelor. De asemenea, nu afecteaza gustul, culoarea sau aroma fructelor / legumelor pe care le cultivati. In cazul in care acestea nu dau randament sau semnalati ca problema este una mult mai grava, atunci apelati la sfaturile unor specialisti in domeniu, care sa va recomande un tratament chimic potrivit.

De asemenea, pentru a preveni aparitia daunatorilor in culturile agricole si legumicole, specialistii recomanda aplicarea unor metode de combatere in doua cazuri, si anume: inainte de infiintarea culturii si depozitarea produselor. In momentul de fata exista 5 metode de combatere a daunatorilor: metoda agrotehnica (presupune efectuarea lucrarilor agricole de cultivare precum arat, semanat, prasit, grapat prin care sunt combatuti daunatorii din sol in sezonul rece, prin asezarea lor in subteran adanc, unde nu pot avea conditii de dezvoltare), metoda mecanica (presupune scuturarea pomilor din livezi de daunatori, cum ar fi gargarita florilor de mar sau strangerea cuiburilor de omizi, de preferat imediat după aparitia lor, vara), metoda chimica (presupune combaterea daunatorilor prin folosirea de substante chimice pe culturi si utilizarea unei cantitati reduse pe fructe sau plante de consum), metoda biologica (presupune utilizarea de vietati din ecosistemul agricol, cum ar fi insecte, ciuperci, bacterii, cu scopul de a combate daunatorii culturilor, cum ar fi musculita alba de sera, paianjenul rosu si purecii si este o metoda ce inlocuieste cu succes metoda chimica) si metoda integrata.

Pentru mai multe informatii sau detalii despre protectia plantelor, consultati un ghid online de specialitate sau masurile legislative din tara noastra. In acest fel, aveti garantia ca alegerile facute, in acest sens, va sunt de un real ajutor si sunt cele mai potrivite nevoilor voastre.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *