Imediat dupa Revolutie, am facut si noi cunostinta cu Evidenta Fortelor de Munca, fiindca in regimul trecut nu exista ajutorul de somaj, iar cei care nu lucrau din diferite motive erau considerati paraziti.
Era atat de nedrept sa nu ti se dea un post decent, conform pregatirii tale si in acelasi timp sa nu primesti ajutor de somaj! Erai obligat sa lucrezi pe camp, chiar daca sanatatea nu iti permitea.
Cand am terminate u Liceul Agricol, toti cei care conduceau CAP-ul din comuna erau in clasa a X-a la seral si au avut tupeul sa imi spuna ca nu au pe ce post sa ma angajeze, sigurul post liber pentru mine este sa sap la camp.

Stiu ca nu aveam experienta, dar eram calificata, am obtinut a doua medie la examenul de bacalaureat pe liceu, dar nu le-a pasat. Aveau partidul in spate si gata!
La Fortele de Munca am ajuns, cand suplineam in invatamant si pe perioada vacantei nu eram angajati, ci treceam in somaj.

Trebuia sa ma duc de doua ori pe luna, sa imi puna viza pe carnetul de somer, sa mai primesc ajutorul.
Erau cozi cam mari in perioada aceea. Simultan cu viza de somaj, ei primeau lista cu posturile disponibile si le afisau sau le spuneau celor care veneau la viza, deci aveau dublu rol.

In prezent, s-a inventat ceva mult mai destept, un fel de Forta de Munca Internationala, firma ce poarta numele JR recrutare care multumeste doua mari categorii de oameni:

-angajatorii care au nevoie urgenta de forta de munca din afara, fiindca li se strica fructele si legumele si raman neculese sau nu pot respecta termene de dare in folosinta si vor fi penalizati din cauza penuriei fortei de munca si exemplele pot continua…

-muncitorii din statele slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare, care nu au locuri de munca in tarile lor sau castiga incredibil de putin. De exemplu un nepalez obtine un venit de 200 de euro anual, mai putin decat un pensionar de la noi. Un familist este pus in incurcatura de un astfel de venit si se afla in cautarea unui loc de munca. Problema este ca el nu are acces la baza de date din Romania sa stie ce posturi sunt disponibile, in ce conditii se lucreaza si la ce venituri se poate astepta. Fiecare om isi face calcule inainte de a pleca sa lucreze in strainatate si accepta despartirea de familie numai daca merita financiar vorbind.

Acum vine randul firmei Jordanriver.eu, firma care colaboreaza cu alte firme din Nepal, India, Filipine si Sri Lanka, iar impreuna, dupa ce informeaza muncitorii de acolo despre posturile disponibile, incep procesul lung al selectie. Da, muncitorii din Asia au o sansa sa lucreze in tara noastra si totul incepe prin comunicarea posturilor noi si a informatiilor complete legate de ele. Dupa ce acestia se prezinta la interviu, incepe selectia lor. Firmele care mediaza relatiile de munca selecteaza cu atentie fiecare dosar si fiecare caz in parte si numai celor admisi li se fac documente de aducere in tara noastra si de obtinere a vizei de sedere in Romania si de lucru aici.

Angajatorul sta linistit si asteapta forta de munca din Asia, singurul lucru pe care trebuie sa il stie este ca muncitorii sosesc dupa 2 luni de la solicitarea din urmatoarele motive:

-trierea dureaza mult, sa fie de calitate

-dosarele muncitorilor de aducerea in tara si de obtinerea vizei legale de sedere iau si ele mult timp

-rezervarea biletelor de avion si cumpararea lor sunt operatiuni destul de greoaie.

Era necesara existenta unei firme care sa actioneze in Romania, dar si in Asia, sa ajute ambele parti si cei care doresc sa munceasca, sa aiba acest drept. Angajatorii din tara noastra pot primi muncitori pentru:
constructii, manipulare marfa, bucatari si ajutoare de bucatari, lucratori in agricultura si programatori IT.

Lista poate fi completata in functie de nevoia angajatorilor, cu mai multe meserii.

Multi muncitori care s-au stabilit deja in tara noastra sunt recunoscatori firmei prezentate mai sus, dar si multi intreprinzatori sunt multumiti 100% de forta de munca pe care au primit-o.

Oamenii din lumea intreaga trebuie sa fie multumiti ca se pot angaja oriunde in lume, iar angajatorii ca isi pot aduce cei mai buni salariati din Asia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Piesele din dezmembrari auto pot reprezenta o solutie extrem de avantajoasa!
Next post RAZER HAMMERHEAD DUO ADUCE TEHNOLOGIA DUAL DRIVER ÎN DIVERTISMENTUL MOBIL