Targul International INDAGRA, care a avut loc la Bucuresti, in perioada 31-octombrie – 04 noiembrie, reprezinta o importanta platforma de dialog intre agricultori, specialisti si factori de decizie, fiind si unul dintre cele mai importante evenimente desfasurate la nivel national. Anul acesta, INDAGRA a fost prilejul unor evenimente si a diferite dezbateri pe problematicile actuale ale agriculturii romanesti, printre care se regaseste si problema refacerii solului exploatat intensiv prin diferite culturi agricole. Astfel, in cadrul INDAGRA 2018, Iridex Group Plastic a organizat vineri, 2 noiembrie 2018, un workshop pe domeniul compostarii, cu titlul: ”Procedee simple de transformare a gunoiului de grajd in fertilizator organic”.

Metoda cea mai buna de valorificare a reziduurilor organice de tot felul o reprezinta compostarea. Astfel, compostul este un produs matur solid rezultat din compostare, care este un proces condus de bio-oxidare a substratului organic eterogen solid incluzand o faza termofila. Ce inseamna un compost de foarte buna calitate in Romania este relativ, intrucat la noi in tara nu exista niste norme, niste standarde la care sa ne referim in realizarea compostului. Din pacate, Romania este una dintre cele trei tari din Uniunea Europeana in care nu exista inca legislatie pe domeniul compostului.

”Cerere exista, piata se creeaza, avem un potential urias, terenurile agricole se degradeaza din cauza culturilor intensive, este clar ca avem nevoie de reguli dupa care sa ne ghidam cu totii”, a declarat Alin Murariu, reprezentantul firmei Iridex Group Plastic, in demersurile de reintroducere in economia circulara a deseurilor rezultate din agricultura, un domeniu cu o crestere semnificativa in Romania ultimilor ani.

In cadrul atelierului gazduit de INDAGRA, specialistii Iridex Group Plastic au prezentat una dintre cele mai performante si eficiente solutii de transformare a deseurilor organice, tratarea prin digestie aeroba in instalatii inchise cu sistem de aerare pozitiv si membrana semipermeabila ePTFE – Sistemul GORE® Cover.

De peste 20 de ani partener al agricultorilor din Romania, Iridex Group Plastic sustine implementarea conceptului de Smart Agriculture si introducerea deseurilor rezultate din agricultura, din fermele zootehnice sau culturile degradate, in circuitul firesc al Economiei Circulare prin solutiile de compostare GORE® Cover. Tehnologia de compostare, ca procedeu simplu de transformare a gunoiului de grajd in fertilizator organic, precum si studii de caz au fost prezentate detaliat de specialistii Iridex Group Plastic in cadrul workshopului la care au participat atat fermierii, cat si cercetatori de la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Zakaria Adlah, fermier in zona Calarasi: Pentru a se ocupa de ferma sa avea nevoie de pamant de cat mai buna calitate. Astfel, fermierul a prezentat la INDAGRA un compost obtinut din lemnul tocat la baza, amestecat cu orice tip de dejectii animale, paie si orice altceva se aduna de la animale. ”Acesta este cel mai bun mod de a face un ban si a creste productia. In acelasi timp aceasta poate fi o afacere pentru orice fermier, aducand ceva inapoi pamantului, fara a folosi chimicale, astfel, ceea ce vine din pamant se duce inapoi in pamant si imbogateste recolta”, a declarat Zak.

 

Cristian Lungu, fermier: ”Cand am intrat in contact cu firma aceasta (n.r. Iridex Group Plastic) am intalnit niste oameni deosebiti. Cand am auzit ca exista preocupare pentru a lucra la legislatie pe domeniul compostului mi-am dorit sa ajut, fiind, desigur, direct interesat, asa ca m-am implicat si ma implic in continuare.

Mai intai am fost sa vad niste realizari obtinute cu aceasta tehnologie, am fost in zona Tirolului, in Austria, in zona Salajului sau in alte locuri, iar acum am ajuns omul care imi doresc sa fac orice ca sa am acces la aceasta tehnologie. Ferma mea este inca mica, urmatoarea va fi mai mare pentru care imi doresc foarte mult tehnologia GORE. E clar ca va avea in componenta compostarea, nu altceva”.

Din punct de vedere al fermierului, pe langa gunoiul de grajd exista si deseurile din procesul de fabricatie, apoi tinem cont ca sunt foarte multe tipuri de deseuri de origine vegetala intr-o ferma, din care, prin amestecare pot rezulta composturi foarte bune calitativ. Cu experienta de fermier si implicarea practica, consider foarte valoroasa deja experienta detinuta de mine pe aceasta tema a compostului, iar orice fermier ar putea sa o valorifice”, a completat Cristian Lungu, fermier, crescator de vaci de lapte.

Workshopul desfasurat pe tema compostarii a reunit fermierii interesati sa contribuie la pregatirea unei legi a compostului, explorand aceasta posibilitate de a imbunatati calitatea pamantului pentru a creste recoltele. Alaturi de acestia au fost si reprezentanti de marca din domeniul cercetarii din echipa Universitatii Politehnica Bucuresti care sunt parteneri ai companiei Iridex Group Plastic in proiectul PROVED – ”Procese si sisteme operationale pentru tratarea si valorificarea materiala si energetica a deseurilor”, care are drept obiectiv realizarea unor retete specifice de compost ca noi solutii de tratate a deseurilor biodegradabile.

Sistemul GORE® Cover reprezinta o solutie pentru resturile vegetale din productia agricola, dejectiile animaliere, deseurile verzi, dar si in cazul deseurilor alimentare sau al altor deseuri organice separate la sursa, biosolide (namoluri), precum si pentru deseurile municipale solide. Tratarea statica cu sistem de aerare pozitiva, folosind tehnologia membranei semipermeabile, prezinta cel mai scazut nivel al emisiilor comparativ cu alte sisteme de tratare, in plus, tehnologia de compostare GORE® Cover este accesibila ca pret si are costuri de operare reduse.

Organizat de Romexpo, in parteneriat cu Camerele de Comert si Industrie din Romania, INDAGRA este cel mai important eveniment anual pentru specialistii din domeniul agricol, de la cele mai importante companii din industrie la nivel international, cercetatori sau reprezentanti ai autoritatilor locale, pana la fermieri, manageri si producatori din domeniul agriculturii si industriei alimentare.

Ca in fiecare an, Iridex Group Plastic a fost prezent pe intreaga durata a targului INDAGRA in cele doua standuri – unul interior si altul in exterior – cu o gama larga de oferte, solutii si tehnologii destinate agricultorilor, de la sistemele smart pentru irigatii si pompe solare, pana la o gama variata de agrotextile si plase de protectie, precum si boxpaletii din plastic, ambalajele ideale pentru recoltele de sezon.

Intreg workshopul a fost transmis live si il puteti oricand vedea pe Agrointeligenta si prin canalul de Facebook al Iridex Group Plastic.

 

Despre Iridex Group Plastic

Compania Iridex Group Plastic, infiintata in 1993 ca firma privata, reuneste domenii de activitate diverse: constructii, agricultura, mase plastice, salubritate, toate avand ca numitor comun grija pentru mediu. Compania este prima producatoare din Romania de plasa tip retea din polietilena, obtinuta prin extrudare. In prezent, are in portofoliu o larga gama de plase, folii si ambalaje pentru uz agricol. Tot pentru domeniul agricol, ofera echipamente pentru irigatii de la producatori de top la nivel mondial.

Din respect pentru comunitate, Iridex Group Plastic isi reafirma angajamentul pe termen lung in politicile de responsabilitate pentru mediu si are in vedere implementarea principiilor economiei circulare, folosind materiale si tehnologii cu impact de mediu scazut si instalaţii nepoluante fabricate in Uniunea Europeana, a caror activitate este monitorizata permanent si certificata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Samsung Galaxy A9 ajunge oficial în România
Next post INDAGRA 2018: prilej de a aduce în prim plan tema compostării deșeurilor agricole